Miljoenen besparen in Nederlandse bodem

grondwerksatelliet

Onze micro-economische aanpak maakt de impact van open data in de hele waardeketen echt zichtbaar. De resultaten zijn ook voor ons verrassend!

Marc

Preciezer kunnen kijken bespaart veel

Het gebruik van satellietdata voor het onderhoud van gas- en waterleidingen in delen van Nederland waar de bodem verzakt, bespaart tussen de €15,2 miljoen en €18,3 miljoen.

Dat is de uitkomst van de studie die The Green Land uitvoerde in opdracht van de European Space Agency, in samenwerking met EARSC. Het bijzondere van deze studie is dat het een micro-economische invalshoek heeft die de gehele waardeketen afdekt: voor iedere schakel is de impact van de beschikbaarheid van de satellietdata bottom up berekend.

Satellietbeelden verraden hot spots

Verzakking van de bodem kan leiden tot het breken van gas- en waterleidingen waar deze de woning binnenkomen. Satellietbeelden laten nauwkeurig zien waar de bodem in beweging is en daarmee kan vervanging van leidingen veel preciezer worden. Niet meer een heel postcodegebied hoeft vervangen te worden, maar slechts de aansluitingen in een straat of zelfs een enkele woning. Dat betekent minder onderhouds- en vervangingskosten en nog belangrijker, minder risico op gaslekkages en waterschade voor bewoners.

Alleen met bottom-up kijken breng je impact echt goed in beeld

Het lastige van veel bestaande inschattingen van de waarde van open data is dat ze op geaggregeerd niveau kijken. Onze ervaring is dat in zeer gerichte contexten naar de impact van open data kijken een veel scherper beeld oplevert, omdat dan ook de tweede-, derde- en hogere orde effecten zichtbaar worden.
Met een dergelijke micro-economische invalshoek, een uniek perspectief, dekken we de hele waardeketen af, en leveren we een compleet beeld.

Dit rapport is de laatste in een reeks van drie studies die The Green Land in opdracht van ESA verricht. De andere twee studies betreffen de impact van satellietdata op het Zweedse bosbeheer en de impact van satellietdata voor Finse en Zweedse ijsbrekers.

De drie studies in 2 minuten

Satellites benefiting citizens from EARSC on Vimeo.


Referenties

Download de samenvatting en het rapport op de website van EARSC.

Impact satellietdata Finse en Zweedse IJsbrekers
Impact satellietdata Zweeds bosbeheer

Foto credits: Heiloo online


Uitgevoerd in 2016 door Marc de Vries, in samenwerking met EARSC
in opdracht van European Space Agency

Company Details

The Green Land B.V.

Visiting address:
Kobaltweg 38
3542 CE Utrecht
The Netherlands

Company registration / KvK 60858184
VAT/BTW NL-854090770B01

Follow us on Twitter: @GreenLand_OD