Praktische juridische hulpmiddelen voor Eindhoven

Marc

Veel wetten raken aan de omgang met data, en lokale overheden maken zich daar zorgen over. Die neem je weg met goed gefundeerde en heel praktische hulpmiddelen.

eindhoven2

Hoe ga je als ambitieuze data-stad met een veelheid aan regelingen om?

Eindhoven is een van de voorop lopende steden in Nederland als het gaat om open data en datagedreven handelen. Juist door die actieve rol wordt heel duidelijk zichtbaar welke veelheid aan wetten en regelingen rondom (open) data in het geding zijn. Ook vanwege de veranderende taken bij gemeenten door decentralisatie.

Zorgen benoemen en er praktische antwoorden voor formuleren

Open data, en werken met data gaat bij een gemeente niet alleen over de WBP, WOB, Wet Hergebruik of straks eventueel de Wet Open Overheid. Naast privacy en openbaarheid is er juist ook veel aandacht nodig voor datalekken, mededinging, auteurs- en databankenrechten, aansprakelijkheid, aanbesteding en bestuursrecht. Hoe breng je al die verschillende aspecten bij elkaar, hoe doe je het goed? Op dat vlak leefden er veel zorgen binnen de organisatie. Wij brachten die zorgen via gesprekken in kaart. Om vervolgens door het opstellen van heel praktische hulpmiddelen die zorgen om te zetten in de zekerheid dat je als gemeente actief het juiste doet.

Wet- en regelgeving meenemen als bouwsteen in je gereedschappen

Openheid en voldoen aan de regelgeving is voor ons niet voldoende geregeld als het aan het einde van organisatieprocessen wordt geregeld door het toevoegen van waarborgen of maatregelen. Het is effectiever om openheid en compliance als bouwsteen in het ontwerp van je werkwijze mee te nemen. Dan weet je zeker dat je niet alleen de dingen goed doet, maar ook de goede dingen doet. Vanuit die optiek maken we telkens direct toepasbare instrumenten op maat. Zoals eerder de privacy tool voor de geosector, handreiking aansprakelijkheid (pdf), of de open metadata maker. Voor Eindhoven formuleerden we o.a. een privacyreglement, pro- en disclaimers, garanties en licentievoorwaarden die op de juiste plekken in de eigen organisatie en op het Eindhovens dataportaal kunnen worden ingezet.


Uitgevoerd in 2015-2016 door Marc de Vries
in opdracht van de Gemeente Eindhoven.

(Afbeelding Stadhuis Eindhoven, Marc Fonteijn, cc-by-sa)

Company Details

The Green Land B.V.

Visiting address:
Kobaltweg 38
3542 CE Utrecht
The Netherlands

Company registration / KvK 60858184
VAT/BTW NL-854090770B01

Follow us on Twitter: @GreenLand_OD