Mastercourse Open Data & Hergebruik

Mastercourse Open Data & Hergebruik

Je inleven in de context van elke individuele deelnemer, zodat we er samen achter komen wat de concreet haalbare eerste stap moet zijn in hun eigen organisatie. Op die manier helpen we een deelnemer daadwerkelijk verder.

Frank
Marc
Ton

Op weg naar duurzame, integere, actieve openbaarmaking in de wereld van de archieven

Het beheren, beschikbaar stellen en actief delen van informatie vindt steeds meer plaats in de kern van overheidsorganisaties. Als instrument voor beleid en uitvoering en het netwerk van betrokken partijen. De archieffunctie verschuift daardoor ook, snel en zeker naar de voorkant van het primaire proces. Een veranderende rol die daar nu hard nodig is. Voor het duurzaam (her)inrichten van data en -infrastructuur, pro-actieve openbaarmaking, het stimuleren van open data hergebruik en meer.

Samen met collega’s uit het veld de nieuwe rol vormgeven

We hebben in samenwerking met Archief 2020 (project Open Toegang) de Mastercourse Open Data & Hergebruik ontwikkeld. Tijdens deze mastercourse delen we onze kennis over open data en de veranderende archieffunctie, over pro-actieve openbaarheid, de organisatorische implicaties van ‘open by design’, integere datapublicatie, het aanjagen van hergebruik en de inzet van open data als beleidsinstrument. Vervolgens begeleiden we de deelnemers bij het daadwerkelijk zetten van de eerste stap om de verandering in de eigen organisatie in gang te zetten. Onderling delen en leren staan centraal tijdens het traject, zodat er een nieuw netwerk ontstaat dat ook na de mastercourse levend blijft.

Net even dat zetje geven om de verandering in gang te zetten

Met de opzet van deze mastercourse nemen we de deelnemers heel even aan de hand om ze te helpen daadwerkelijk verandering in gang te zetten in hun eigen organisatie. Dat betekent dat we ons in moeten leven in de verschillende contexten van de deelnemers en samen met ze zoeken naar wat concreet haalbaar is nu. Niet over een jaar, maar morgen. Dat vergt een open blik van onszelf én reflectie op het werk van de deelnemers.


Uitgevoerd door Frank Verschoor, Marc de Vries en Ton Zijlstra in opdracht van Archief 2020.

Bronnen:
Lees ook dit interview met twee deelnemers.
Uitgebreide inhoudsbeschrijving van de mastercourse.

Foto Credits: Regionaal Archief Alkmaar

Company Details

The Green Land B.V.

Visiting address:
Kobaltweg 38
3542 CE Utrecht
The Netherlands

Company registration / KvK 60858184
VAT/BTW NL-854090770B01

Follow us on Twitter: @GreenLand_OD